Arany Bot díj

a hétköznapi hősökért

Az Arany Bot díjról

Bízva az “együtt” erejében úgy gondoltuk, hogy egy új hullám létrehozására van szükség, melynek eredményeképpen „divatba lehetne hozni” az egymásra figyelést, a segítségnyújtást az arra rászorulóknak; jelen esetben a vakok és látássérültek számára.  Ezt az „új hullámot” egy díj létrehozásával keltjük életre, melynek jelöltjei különböző kategóriákban nevezhetők.

Itt  kiemelt szerepe van a hétköznapi tetteknek: a szomszéd néninek, aki mellettünk lakik és minden alkalommal örömmel segít a főzésben, ha szükség van rá. Vagy az újságos, aki mindig felolvassa az újság főcímét, érdemes-e megvenni. A kolléga, aki mindig figyel arra, hogy a személyzeti konyhán a bögre mindig ugyan ott legyen, hogy vak munkatársa mindig megtalálja… , de említhetjük a ruházati eladót is, aki látva, hogy látássérült tért be a boltba, készséggel segít egymáshoz illő ruhakombinációt összeállítani.

Ezekről az egyéni teljesítményről azonban nem esik szó a médiában. Nem látható az egyszerű példa, amelyet oly sokan követhetnének. A Arany Bot Díj viszont tökéletes platformja lenne annak a célkitűzésnek, hogy nevet kapjanak a hétköznapi hősök, illetve annak, hogy trendivé váljon a segítségnyújtás.

A projekt keretein belül országosan várunk olyan ajánlásokat, melyek  cégeket, civil szervezeteket és magánszemélyeket egyaránt bemutatnak, akik valamilyen módon hozzájárultak az év folyamán a látássérültek életkörülményeinek javításához.

A hozzájárulás nem feltétlenül kell, hogy anyagi jellegű legyen: lehet egy technikai találmány, eszköz feltalálása vagy rendelkezésre bocsátása, egy beruházás, kiemelt kommunikáció a látássérültekért, bármilyen tett, apró, hétköznapinak tűnő cselekedet, egy videoklip, film, rendezvény, bármi, amelyet az ország embere úgy ítél meg, hogy érdemes az ajánlásra.

Elsősorban látássérültek javaslatait várjuk, de a díjra bárki jelölhet bárkit, aki a fenti kritériumoknak megfelel. A honlapra felöltött jelölések publikusak és a jelölés feltöltése linkre kattintva bárki szavazatát teheti a neki leginkább tetsző jótettre.